Почистване на камина и на комин

Вътрешността на камината се почиства редовно от насъбралата се в нея пепел. Най-често за тази цел се използват метла и лопата или прахосмукачка за сухо почистване. Някои прахосмукачки притежават дори специална функция за почистване на камини. В миналото за почистването на камините се е използвала сода за хляб (заради абразивното й свойство) или терпентин. Модерният еквивалент е почистващ разтвор за измиване на съдове. Гладката повърхност на трябва да се почиства с гъба, напоена в разтвор, или с четка със средна твърдост. След това остатъците от разтвора се измиват с чиста топла вода.

Стъклената част на пещта може да се почиства с препарат за измиване на позорци. За почистването на мраморните повърхности се използват кърпи, в които се поставят двете половинки на разрязан лимон, като първо се потапят в топла вода, а след това се добавя прах. След приключване на почистването мраморът се почиства добре с топла вода. Много от съвременните производители предлагат широка гама от препарати за почистване на кварцово стъкло, камък и желязо. Важно е да знаете че всяка част на камината се почиства едва след като е напълно изстинала.

Ако имате камина или ви предстои да почистите такава, имайте предвид, че горивото в камината никога не изгаря напълно! В резултат на това се натрупват останки от неизгорялото гориво и сажди, които се разполагат върху всички вътрешни повърхности на камината. Най-голямо количество сажди се събират в ъглите на хоризонталните секции, както и по вертикалните повърхности. Колкото повече гори камината, толкова повече сажди попадат в тръбата. Количеството натрупани сажди и катран също зависи и зависи и от вида на горивото – най-много сажди се се образват от гориво с високо съдържание на влага (торф, мокри и прясно отсечени дърва).

Саждите не са толкова безвредни, колкото вероятно ви изглеждат, тъй като натрупването им в големи количества води до напукване на облицовките и до унищожаването на зиданите стени, което от своя страна води до намаляване на огъня в камината. Нуждата от почистване на комина се появява, когато слоят от сажди в комина достигне до 1-3 милиметра. Необходимо е коминът да се проверява няколко пъти годишно и да се почиства поне веднъж годишно. Тръбите на постоянно използваната камината трябва да се почистват всеки месец.

Почистването на комина е превантивна мярка срещу възникване на пожар. Всеки отвор на комина предварително трябва да се покрие с дебел слой от полиетилен. Филмът се залепва с тиксо по ръбовете на пещта в центъра и се прави разрез с формата на обърнато „T“. Пода пред камината се покрив. Необходимо е на пода пред камината да поставите стари вестници.

Препоръчително е да покриете мебелите в близост до камината със стари чаршафи или платове, които след приключване на почистването лесно се отстраняват. Освен това е задължително лицето, което ще извършва почистването на комина да носи предпазни очила и ръкавици.

След като се уверите, че сте взели всички мерки за безопасност, както и за предпазване на стаята, в която се намира камината, от нахлуване на сажди може да започнете да почиствате комина. Като почистващо средство се използва четка с естествен или синтетичен косъм. Почиствайте комина като движите четката от дъното към върха, а след това преминавайки нагоре и надолу – няколко пъти на едно и също място. При наличнието на сажди след горенето на иглолистни дърва и прясно отсечени такива, е необходима стоманена стъргалка, с която се постигат много добри резултати.

Публикувано в Без категория с етикети , , . Постоянна връзка.